Najczęściej kupowane

Aktualnie brak

Jarząb szwedzki Sorbus Intermedia

Jarząb szwedzki  Sorbus Intermedia

Małe lub średniej wielkości drzewo, dochodzące do 15 m wysokości. Korona przybiera kształt jajowaty i jest gęsto ulistniona. Liście ma sztywne, pojedyncze, przybierające kształt jajowaty, osiągające do 10 cm długości. Blaszka na brzegach jest nieregularnie piłkowana. Dolna strona liścia pokryta jest gęstym, szarofilcowatym owłosieniem.

Więcej szczegółów


0,00 zł brutto


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Jarząb szwedzki

Sorbus Intermedia



Wysokość sadzonki 60-100 cm!!!

 


Małe lub średniej wielkości drzewo, dochodzące do 15 m

wysokości. Korona przybiera kształt jajowaty i jest gęsto

ulistniona. Liście ma sztywne, pojedyncze, przybierające kształt

jajowaty, osiągające do 10 cm długości. Blaszka na brzegach

jest nieregularnie piłkowana. Dolna strona liścia pokryta jest

gęstym, szarofilcowatym owłosieniem.

 


Liście z wierzchu w ciągu lata są intensywnie zielone, jesienią

zaś szkarłatnoczerwone. Wygląda to niesamowicie efektownie.

Jarząb ma białe kwiaty, które można oglądać jedynie w maju.

 


W przeciwieństwie do owoców jarzębiny pospolitej w owocach

Jarząbu Szwedzkiego nie ma goryczki zatem owoce te idealnie

nadają się na przetwory.

 


Jadalne owoce jarząbu szwedzkiego osiągają średnicę 15 mm,

są kuliste pomarańczowoczerwone, zebrane w duże

baldachogrona, długo utrzymują się na drzewie.

 


Owoce te dojrzewają wczesną jesienią, można z nich robić

mus owocowy, konfitury, wina, nalewki.

 


Jarząb jest niezwykle efektownym drzewem. Jesienią nada

niezwykłego kolorytu w Twoim ogrodzie. Owoce długo utrzymują

się na drzewie nawet w trakcie przymrozków. Bardzo chętnie

zjadane przez ptaki są wręcz ich przysmakiem.

 


Przepis na nalewkę

Nalewkę z jarząbu szwedzkiego robi się tak jak inne owocowe.

Owoce zalać na miesiąc alkoholem ok 70% następnie zlać

do butelek, owoce zasypać cukrem lub miodem.

Po uzyskaniu syropu, połączyć nalew z syropem.

Jak sobie postoi 2-3 tygodnie to można zdekantować

(zlać znad osadu) lub przefiltrować. I odstawić

na 3 miesiące do dojrzewania.

 

 


Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Promocje

Aktualnie brak promocji